Batjesconcerten

Zaterdag 18 juni 2022
Batjes Izegem
Parking Roeselaarsestraat (aan scoutscafé)
naast Buyck & Dousy Fotografie
Gratis (zonder reservering) – vanaf 14 uur

14 uur: Duo Chaim Rosenbaum & Basilio Momako

Chaim Rosenbaum is een Oekraiense zanger/gitarist die werd geboren in Odessa. Chaim trok gedurende jaren als muzikant de wereld rond maar woont en werkt nu in Brussel.  Chaim is een tot de verbeelding sprekende ‘verteller’ van oude liederen uit de Oekraiens-Pools-Joodse muziektraditie.
Vasyl Morchoch, alias Basilio Momako, werd geboren op 22 oktober 1975 in de stad Kitsman (Noord-Bukovina, Oekraïne). Als kind behaalde hij zijn diploma ‘doedelzak’ en ‘bandura’ (Oekraïens volks-en snaarinstrument, met verwijzingen naar de sitar en de luit) aan de muziekschool. In 1990 ging hij naar de Chernivtsi Music School en later naar het Kiev Conservatorium. Daarna ging hij als professioneel koorzanger aan de slag in het Kyiv Men’s Choir, genoemd naar L. Revutsky. Met het koor toerde hij overal rond in Europa en Groot-Brittannië. Vasyl verliet Oekraïne in 2007 en ondertussen trekt hij al 15 jaar met zijn bandura rond als straatmuzikant doorheen gans Europa.
Beide artiesten werken mee aan het cultureel project ‘Radio Ruthenia’ van Via Lactea vzw.

15.30 uur: Maysan Trio

Dit muzikale trio, is het gevolg van Tammam Al Ramadan (ney) en Tareq Alsayed’s (luit) vlucht van Aleppo in Syrië naar België. Al lange tijd zijn ze vrienden, en beide muzikanten kennen elkaar ook van het bekende Wajd-ensemble. En het is vooral de wil om zowel instrumentale als innovatieve muziek te maken die hen bij elkaar heeft gebracht.

Ze worden vergezeld op percussie door Simon Leleux, die het geluid van het trio verfijnt. Dankzij composities van Tareq wordt het repertoire uitgebreid met westerse invloeden. Het trio heeft een zekere frisheid, een gemak, een genot om te spelen met buitengewone geïmproviseerde dialogen, met ook een gevoel van eenheid, dit alles resulterend in een diepgaande, sterke melancholische en energieke soort muziek.

Fragment Maysan Trio

17 uur: Wouter Vandenabeele & Bao Sissoko

Het duo bestaat uit de virtuoze kora speler Bao Sissoko en de veelzijdige Wouter Vandenabeele op viool. Samen vormen ze een intense unie die de muziek recht uit het hart laat komen. Tussen de vele samenwerkingen door (Malick Pathe Sow, Baaba Maal, Abou Thiam, Mamy Kanoute, Zap Mama, Vaya Con Dios, Sioen) ontmoette Bao de violist Wouter Vandenabeele (Olla Vogala, Chansons sans Paroles, GFVP) in het project « La musique d’Issa Sow ». In duo voelden ze elkaar perfect aan en bereikten een wonderbaarlijke spanning tussen traditie en improvisatie.

Fragment Vandenabeele en Sissoko